BISTRO SPECJAŁY

DOLMADAKIA – 4pln/szt

liście winogron faszerowane ryżem (grape leaves stuffed with rice)

PIPERIES FLORINIS – 9pln/szt

pieczona papryka florinis nadziewana serem feta (bell pepper stuffed with feta cheese)

PANTZARIA – 7pln/150g

buraki marynowane w oliwie i czosnku (marinated red beet)

HUMMUS – 12pln

pasta z ciecierzycy z sezamem + grillowana pita (chickpea dip + grilled pita bread)

TARAMOSALATA – 12pln

tradycyjna pasta z ikry dorsza + grillowana pita (cod roe paste + grilled pita bread)

TZATZIKI – 12pln

jogurt grecki z ogórkiem, koprem włoskim i czosnkiem + grillowana pita (yogurt dip with cucumber, garlic, fennel + grilled pita bread)

ELIES – 12pln

marynowane w ziołach oliwki: Mamuth, Kalamata i Amfisia (marinated olives)

PRZEKĄSKI / APPETIZERS:

LAHANIKA TIGANITA – 19pln

frytki z warzyw + tzatziki (vegetable chips + tzatziki)

KALAMARAKIA TIGANITA – 25pln

smażone kalmary + pasta z pieczonego bakłażana (fried squids + baked eggplant dip)

PITA ME HALLOUMI – 25pln

pita + pomidor + cebula + tzatziki + halloumi (pita bread + tomato + onion + tzatziki + halloumi)

PITA ME KOTOPULO – 24pln

pita + pomidor + cebula + tzatziki + kurczak (pita bread + tomato + onion + tzatziki + chicken)

PITA ME KREAS – 26pln

pita + pomidor + cebula + tzatziki + jagnięcina (pita bread + tomato + onion + tzatziki + lamb)

PITA “TAKE AWAY” – 20pln

do wyboru : jagnięcina, kurczak, halloumi (lamb, chicken, halloumi)

ZESTAWY PRZEKĄSEK / ASSORTMENT OF APPETIZERS:

ZESTAW MIKRO 1os – 14pln

2 x dolmadakia | piperies florinis | tzatziki | pita (2 x dolmadakia | piperies florinis | tzatziki | pita)

ZESTAW METRIO/MEGALO 1os – 25pln / 2os – 45pln

florinis | tzatziki | hummus | taramosalata | pantzaria | feta | oliwki | dolmadakia | pita

florinis | tzatziki | hummus | taramosalata | pantzaria | feta cheese | olives | dolmadakia | pita

ZESTI PIKILIA 1os – 29pln / 2os – 56pln

ciepłe przekąski: dakos z pomidorami i fetą | grillowane halloumi | dolmadakia | papryczki z fetą | placek z cukinii | pites ze szpinakiem | smażone kalmary | oliwki | tzatziki | sos paprykowy | sos musztardowy

(hot appetizers: dakos with tomato and feta | grilled halloumi | dolmadakia | sweet peppers with feta | zucchini pie |pastries with spinach | fried squid | olives | tzatziki | pepper sauce | mustard sauce)

ZUPY / SOUPS:

TOMATOSUPA ME SPANAKOSUPA – 14pln

zupa z palonych pomidorów + zupa ze szpinaku (roasted tomato soup + spinach soup)

CURRY SUPA – 19pln

zupa curry z wołowiną (curry soup with beef)

SUPA IMERAS – 10pln

zupa dnia (soup of the day)

SAŁATY / SALADS:

HALLOUMI SALATA – 28pln

sałatka z grillowanym serem cypryjskim halloumi (salad with grilled cyprus halloumi cheese)

HORIATIKI – 22pln

wiejska sałatka grecka z prawdziwą fetą i oliwkami (rustic salad with feta cheese and olives)

SALATA ME SOLOMOS / KOTOPULO – 32pln/28pln

sałatka z awokado i grillowanym łososiem lub grillownym kurczakiem + kolendrowe pesto ( salad with avocado and grilled salmon or grilled chicken + coriander pesto)

ARNI SALATA – 35pln

mieszane sałaty z gruszką, sosem balsamico i grillowaną jagnięciną (salad with pear, balsamico and grilled lamb)

DANIA GŁÓWNE:

GARIDES PORTOKALI – 44pln

krewetki smażone z pomarańczą i czosnkiem + ryż (prawns fried with oranges and garlic + rice)

SOLA ME SPANAKI – 38pln

filet z soli zapieczony ze szpinakiem i fetą + pieczone ziemniaki (sole fillet baked with spinach and feta cheese + baked potato)

BAKALIAROS STO FURNO – 45pln

filet z dorsza atlantyckiego pieczony z warzywami (cod baked with vegetables)

OKTAPODI STO FURNO – 55pln

ośmiornica + pieczone ziemniaki + sałatka z selera (octopus + baked potatoes + green celery salad)

CHORIZO SPETSOFAI – 28pln

chorizo zapiekane z fetą + karmelizowana cebulka + ziemniaki (chorizo baked with feta + caramelized red onion + potatoes)

MUSSAKA – 35pln

mielona wołowina zapiekana z bakłażanem i ziemniakami pod beszamelem (beef baked with potato, eggplant and bechamel)

BURGER ARNAKI – 37pln

burger jagnięcy z fetą, pomidorami i cebulą + tzatziki + bułka domowej roboty z oliwkami + frytki + mieszane sałaty + sos musztardowy (lamb burger with feta, tomato and onion + tzatziki + homemade bun with olives + chips + salad + mustard sauce)

GYROS – 34pln

klasyczne danie z kurczaka podane z pomidorem, ogórkiem + sos tzatziki + frytki + grillowana pita (fried chicken + tomato + cucumber + tzatziki + chips + pita bread)

SUVLAKI – 36pln

polędwica wieprzowa na szaszłyku z grillowanym pomidorem + sos tzatziki + frytki (pork sirloin suvlaki + grilled tomato + tzatziki + chips)

ARNI HORIATIKO – 47pln

jagnięcina duszona z warzywami w cieście phyllo (lamb stewed with vegetables in phyllo)

PAIDAKIA – 55pln

grillowne kotleciki jagnięce + konfitura z gruszki + puree ziemniaczano-sezamowe (grilled lamb chops + pear jam + tahini puree)

MIX GRILL ME KREAS 1os – 55 pln/2os – 95pln

pln

zestaw gillowanych mięs (polędwiczka wieprzowa, keftedakia, kurczak, kotleciki jagnięce, kofty z jogurtem) + pita + tzatziki + horiatiki salad (plate of grilled meat (pork sirloin, meat balls, chicken, lamb chops, koftas with yogurt) + pita bread + tzatziki + horiatiki salad)

DESERY:

MILLE FEUILLE – 18pln

mus z mascarpone z karmelizowanym ciastem phyllo i musem owocowym (mascarpone mousse with fruit sauce and carmelized phyllo)

KREMA HALVA – 14pln

mus chałwowy (halva mousse)

PAGOTO – 15pln

chrupiące lody z kruszonymi dakosami i syropem migdałowym (crispy ice cream with dakos and almond sirup)

BAKLAVA – 4pln

ciastko orzechowo-miodowe (nuts and honey cake)